Nosilec projekta: Vinogradniško vinarska kmetija Steyer, Danilo Steyer
Partnerji projekta: Društvo klub dišeči traminec – hram vinske kulture Občina Apače
Operacija bo pripomogla k izboljšanju pogojev za učinkovito delovanje lokalne ekonomije in lokalne skupnosti pri vzpostavitvi turistične ponudbe in krepitvi podjetniških potencialov na področju turizma v občini Apače. Pomagala bo k širitvi prepoznavnosti bogastva in danosti vinske destinacije v okviru LAS Prlekija. Z vzpostavitvijo in izdelavo didaktične spletne strani, ki bo prijazna obiskovalcem, ker bo interaktivna, bo izredno zanimiva tudi za mlajšo populacijo in rezultat tega bo tudi medgeneracijsko povezovanje in sodelovanje vseh obiskovalcev in zainteresirane javnosti.
Rezultati operacije bodo pripomogli k prepoznavanju in vrednotenju dela vinogradnikov in vinarjev in prepoznavanju in proučevanju primernih sort trt, ki najbolje uspevajo v naših podnebnih razmerah.
S pomočjo ureditve ampelografskega vrta in njegovim delovanjem se bodo lažje proučevala bujnost rasti, rodnost, odpornost na bolezni, škodljivce, mraz, obdobje dozorevanja in odpornosti na gnilobo. Tako bo ampelografski vrt zanimiv za dijake , študente kmetijskih usmeritev, kot tudi strokovnjakom na teh področjih. Zaradi popularizirane predstavitve, pa bo zanimiv tudi za vse turistične obiskovalce, torej je njegov namen biti zanimiv za kar najširši krog obiskovalcev
Spodbujanje in povezovanje lokalne ekonomije s poudarkom na turizmu, inovativnostjo v turizmu, kreiranju novih delovnih mest v povezavi s kmetijstvom in turizmom ter krepitev podjetništva na podeželju.
Zaradi zavedanja o pomembnosti aktivnega gibanja in zavedanja o trajnostnem razvoju, je doživetje zasnovano tako, da večji del doživetja poteka brez uporabe prevoznih sredstev, torej peš (aktivnosti na posestvu Steyer, ogled Ampelografskega vrta). Vsi kozarci za vino so stekleni in povratni, povratni je tudi jedilni pribor. Odpadki po dogodku so minimalni oz. nični. Spremljajoča kulinarika bo pripravljena po starih tradicionalnih domačih receptih in iz sestavin lokalnih pridelovalcev, s čimer bosta dosežena izboljšan ogljični odtis (transportna pot od ponudnika do potrošnika bo kratka) in dana bo vzpodbuda lokalni ekonomiji. Potovanje je primerno tudi za kolesarje (del slovensko-avstrijske kolesarske transverzale). Dodatna posebnost je prijavni list, na katerem obiskovalci določijo tip prehrane (vegetarijanski, veganski, mesni) in rubrika, ali želijo, da jih na potovanju skozi prostor, čas in vino spremlja domači pes, ljubitelj ljudi, doživetij in dišečega traminca.
Doživetje je možno zaokrožiti s prenočevanjem na seniku v neposredni okolici.